Ce înseamnă geometria roților și ce importanță are

Ce înseamnă geometria roților și ce importanță are

Întreținerea corectă a unei mașini presupune vizite periodice la service, inclusiv dacă e vorba despre o mașina nouă. În acest fel, șoferii se asigura că autovehiculul lor este lipsit de probleme și că se înlocuiesc la timp componentele uzate, care ar putea să provoace probleme în viitor. De exemplu, verificarea și reglarea geometriei roților este una dintre operațiunile care trebuie efectuate regulat.

Ce înseamnă geometria roților?

În cadrul operațiunii de verificare a geometriei roților, se evaluează dacă unghiurile roților sunt perpendiculare pe suprafață de rulare și paralele între ele. În caz contrar, geometria necorespunzătoare a roților rezultă în suprasolicitarea anvelopelor și a motorului, ceea ce înseamnă uzură prematură a cauciucurilor și un consum mai mare de carburant.

Geometria roților este esențială pentru o deplasare sigură și uniformă în trafic, deoarece asigura poziționarea corectă a roților, care poate fi afectată în mai multe situații, cum ar fi: lovirea unui obstacol, schimbarea anvelopelor, efectuarea unor modificări la sistemul de direcție sau la sistemul de suspensie.

Când trebuie să faci geometria roților?

Șoferii își pot da seama foarte ușor că geometria roților este necorespunzătoare. Cel mai evident semn este acela că autoturismul nu mai merge drept atunci când se iau mâinile de pe volan, șoferul observând tendința mașinii de a trage în stânga sau dreapta. Geometria deficitară a roților se manifestă prin dificultatea de a menține direcția în timpul mersului, iar pe termen lung se resimte în creșterea consumului de carburant și în deteriorarea anvelopelor.

Operațiunea de geometrie roți trebuie efectuată în timp util dacă observi că volanul nu se repoziționează după viraj sau după ce sistemul de direcție ori cel de suspensie au trecut prin reparații. Circularea cu viteză pe drumuri cu gropi adânci poate cauza o defecțiune la sistemul de direcție și impune verificarea geometriei. Inclusiv accidentele ușoare pot să afecteze aliniamentul corect al roților, motiv pentru care trebuie să vizitezi un service specializat după un astfel de eveniment în trafic.

Dacă mașina ta nu prezintă semne că geometria roților ar fi problematica, se recomandă că operațiunea de verificare să fie efectuată la fiecare 10.000 de kilometri parcurși.

geometrie roți

Cum se verifică geometria roților?

Efectuarea geometriei roților constă în reglarea a trei unghiuri:

  • Unghiul de cădere;
  • Unghiul de convergență;
  • Unghiul de fugă.

Aceștia sunt parametrii luați în considerare la reglarea geometrei roților. Procedura nu trebuie confundată cu cea de echilibrare a roților, această din urmă presupunând asigurarea unor condiții de funcționare identice pentru toate cele patru anvelope (dimensiuni, presiune și nivel de uzură). Reglarea geometriei roților și echilibrarea anvelopelor asigura confort în timpul rulării autoturismului și previne deteriorarea prematură a cauciucurilor.

Ce importantă are geometria roților?

În primul rând, geometria corectă a roților este importantă din motive de siguranță. Verificarea și reglarea acesteia reduce riscurile de producere a unui accident rutier.

În al doilea rând, atunci când anvelopele sunt corect aliniate, adică perpendiculare pe sol și paralele între ele, nu mai sunt suprasolicitate pentru a menține direcția de deplasare. Deci, geometria corespunzătoare a roților previne uzură excesivă a anvelopelor, care se pot deteriora profund chiar și într-un singur sezon dacă șoferul conduce mașina cu probleme la geometria roților și nu merge la service pentru a le remedia.

O altă consecință a geometriei incorecte a roților este creșterea consumului de combustibil. Această este justificată de suprasolicitarea motorului, care trebuie să ofere roților poziționate necorespunzător puterea necesară pentru atingerea suprafeței carosabile.

Pentru geometrie roți sau reglare unghi de fugă în Timișoara te poți adresa specialiștilor de la Car Doctors F&F. Procedura se efectuează în aproximativ 30 de minute și te ajută să eviți consecințe precum uzură excesivă a anvelopelor, creșterea consumului de combustibil și să obții o mai bună stabilitate a autoturismului în timpul rulării.

© Copyright Car Doctors F&F. Developed by ediweb.ro