Filtrul de particule este înfundat?

Filtrul de particule este înfundat?

Filtrul de particule este înfundat? Iată cum îl poți regenera pentru a-i prelungi durata de viață!

Periodic, autovehiculele trebuie să treacă printr-o revizie, în cadrul căreia au loc mai multe acțiuni asupra componentelor acestuia. Deși principalul motiv al reviziei este acela de a verifică starea tehnică a mașinii și de a remedia posibilele defecțiuni, o altă activitate care este necesar de realizat la o anumită perioada de timp este schimbul de ulei și filtrele mașinii.

Cu toate acestea, în unele cazuri, filtrul poate fi curățat chiar înainte de reviziei, prelungind astfel durata de viață a acestuia. Este vorba despre filtrul de particule diesel, cunoscut și sub denumirea de DPF – Diesel Particulate Filter.

Când se recomandă curățarea filtrului de particule?

Ce este DPF și care este rolul acestuia?

DPF este filtrul de particule destinat în special motoarelor diesel și care are rolul de a reține particulele emise de motor în timpul arderii, inclusiv pe cele cu o dimensiune de până la 0,01 microni. Acest filtru este amplasat în zona de evacuare, înainte sau după catalizator, ori chiar între două catalizatoare.

Prin reținerea acestor particule, filtrul DPF contribuie la reducerea emisiilor de carbon, care sunt foarte dăunătoare sănătății oamenilor. Tocmai de aceea, filtrul de particule este o componentă obligatorie pentru autovehiculele diesel care sunt dotate cu motoare începând din generația Euro 4, pentru motoarele cu aprindere comprimată.

curățarea filtrului de particule

Când se recomandă curățarea filtrului de particule?

De obicei, durata de viață a unui filtru de particule este cuprinsă între 100.000 și 250.000 km, foarte rar depășind 350.000 km. Această este influențată însă de o serie de factori, printre care stilul de condus, distanțele parcurse în general, tipul și calitatea combustibilului și uleiului folosit.

De aceea, pentru că mașina ta să funcționeze în condiții optime pentru mai mult timp, fără să fii nevoit să schimbi filtrul de particule se recomandă să apelezi la serviciile de curățare DPF, disponibile în service-urile autorizate.

Un filtru înfundat va afecta performanțele mașinii și va genera un consum mai mare de combustibil. De asemenea, un filtru înfundat care necesită să fie curățat va fi semnalat și de către autovehicul, prin intermediul unor simptome specifice.

În primul rând, mașinile dotate cu unitate de control electronică (ECU) va semnala o problema la DPF prin aprinderea unui martor în bord, a cărui formă diferă de la un producător auto la altul.

Ulterior, dacă nu remediezi problema, vor apărea erori la bord, care într-un final va determina intrarea în modul de avarie (limp mode). Drept urmare, nici motorul nu va mai avea putere să tragă, iar turația va fi limitată.

Observarea unei creșteri a consumului de combustibil, care va duce și la o creștere a emisiilor poluante și chiar de fum, ar trebui să fie un alt semnal că este nevoie de o curățare filtru de particule.

|

Cum poate fi curățat filtrul DPF?

Pe piață auto există mai multe soluții de curățare/ regenerare a filtrului de particule, de la substanțe chimice la tehnici de condus. Acestea sunt împărțite în două categorii principale: regenerare activă și regenerare pasivă.

Regenerarea activă constă în injectarea unei cantități mai mari de combustibil, care are rolul de a crește temperatura și de a arde funinginea din filtru, cu condiția că mașina să ruleze timp de minimum 10 minute, cu o viteză de 65-70 km/h. În schimb, regenerarea pasivă are loc în momentul deplasării pe distanțe lungi, care determina creșterea temperaturii de evacuare și curățarea filtrului.

Totuși, nu toate soluțiile sunt eficiente. Astfel că dacă îți dorești să prelungești durata de viață a filtrului DPF printr-o curățare eficientă, te așteptăm în service-ul nostru, Car Doctors F&F, deoarece folosim aparatură modernă, de ultima generație, ce permite o curățare a filtrului de până la 99%.

© Copyright Car Doctors Best Service. Developed by seodigital.ro